Dotira Guest House

bannerespa

Καλώς Ορίσατε

στη Δότειρα

 • Στη Μινωική εποχή μια θηλυκή θεότητα αποτελούσε πηγή ζωής, κυριαρχούσε στο σύμπαν και επηρέαζε τη καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Παντοδύναμη , σύμβολο της προσφοράς, της μητρικής στοργής, της γυναικείας δύναμης και δημιουργίας, καταγράφεται ιστορικά με διάφορες ονομασίες … Πότνια… Άνθεια, Δίκτυννα.. πάντα όμως με την ίδια διάθεση προσφοράς,  ως  Θεά  Μητέρα Δότειρα  των Πάντων.

   

  Iσως δεν είναι τυχαίο που κυριάρχησε ως θεότητα στη Κρήτη που διαθέτει όλα τα στοιχεία που μπορούν να ταυτίσουν τη φαντασία με τη πραγματικότητα. Η θέση,  η μορφολογία, το Μεσογειακό κλίμα έχουν δημιουργήσει  έναν αστείρευτο φυσικό πλούτο και έχουν καλλιεργήσει στους κατοίκους μία νοοτροπία ξεχωριστή, γι’ αυτό όλα δίνονται σε κάθε φιλοξενούμενο απλόχερα.

   

  Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην Κρήτη και στη Μέση, ένα μικρό παραδοσιακό κρητικό χωριό του 16ου αιώνα, που απέχει μόλις 15 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Χτισμένο σε θέση τερπνή, σ’ ένα μικρό λόφο, σε ύψος 300μ. με ανοιχτή θέα, αγναντεύει το Κρητικό Πέλαγος, διατηρεί  το παραδοσιακό του χαρακτήρα και αποζημιώνει τον επισκέπτη που αναζητεί την ηρεμία, τη φιλοξενία αλλά και τη πρόκληση να γνωρίσει αυτά που προσφέρει όχι μόνο η περιοχή  αλλά και η Κρήτη ολόκληρη.

   

  Η Μέση με ένα πληθυσμό 50 μόλις κατοίκων, διαθέτει δυο παραδοσιακά καφενεία και μια ταβέρνα στην πλατεία του χωριού, δεσπόζει σαν ορμητήριο και μας καλεί να εξερευνήσουμε τα πανέμορφα τοπία της ευρύτερης περιοχής του Αρκαδίου.  Το Αρκάδι  εκτείνεται από τα βόρεια παράλια ως τους πρόποδες του Ψηλορείτη περιλαμβάνοντας αρμονικά ημιορεινές και πεδινές περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης τους καταλαμβάνουν πεδινές περιοχές με κυρίαρχο τον Αδελιανό κάμπο που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος της βόρειας παραλιακής ζώνης και σε αρκετό βάθος προς τα νότια με κύριο χαρακτηριστικό τους ελαιώνες, οι οποίοι θεωρούνται από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της Μεσογείου.

   

  Η περιοχή του  Αρκαδίου αποτελεί ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό, παρέχοντας στον επισκέπτη πολυάριθμες επιλογές. Εκτός του απερίγραπτου φυσικού κάλλους, η περιήγηση στους παραδοσιακούς οικισμούς του, στις βυζαντινές εκκλησίες, στα μουσεία, στο Αρκαδιώτικο Φαράγγι αποτελεί για τον επισκέπτη πραγματική πρόκληση για περαιτέρω εξερεύνηση.

   

  Η Αρχαία Ελεύθερνα, η Μονή Αρκαδίου η Μονή Αρσανίου αποτελούν δείγματα πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς που συνεπικουρούν στη ποικιλότητα που προσφέρει η Κρητική Γη. Αλλά και ευρύτερα ο νομός Ρεθύμνου με  τις φυσικές οµορφιές, και τις παραλίες του,  τα πλούσια και µοναδικά αρχαιολογικά του θέµατα και µνηµεία, τον εξαιρετικό πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο, τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, το οικολογικό του σύστηµα, τη φιλοξενία των Κρητικών, αποτελεί ιδανικό τόπο προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

   

  Περιγραφή

  Το σπίτι μας, η Δότειρα, ένα δίπατο παραδοσιακό  πέτρινο αρχοντόσπιτο,  του 18ου αιώνα, που ανακαινίστηκε πρόσφατα με σεβασμό και αγάπη στην ιστορία του, έχει συνολική επιφάνεια  165,91 τ.μ..  και δεσπόζει σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 349,96 τ.μ.

   

  Ο πρώτος όροφος  διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, (2 δίκλινα και 1 μονόκλινο) και ένα WC. Στο ισόγειο υπάρχει η κουζίνα ως ξεχωριστός χώρος, η τραπεζαρία, το σαλόνι, καθώς και το λουτρό. Όλοι οι προαναφερθέντες χώροι, βασίζονται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στα φυσικά υλικά (ξύλο, πέτρα, πατητό σοβά). Η συντήρηση και η  ανάδειξη όλων των παραδοσιακών στοιχείων αποτέλεσε πρωταρχικό μέλημα της αναστήλωσης, ώστε οι επισκέπτες μας να είναι σε θέση να γνωρίσουν και να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία διαμονής σε ένα τέτοιο χώρο. Κύρια χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του κτίσματος, αποτελούν το πατητήρι, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε μπάνιο, το τζάκι (παρασιά), ο ξύλινος φούρνος και η γούρνα  στην εσωτερική αυλή, καθώς και ο στάβλος, με τις ταΐστρες (μαντζιαδούρες),  που  έχει τη χρήση γραφείου. Η εσωτερική αυλή και ο χώρος του γραφείου είναι προσανατολισμένα στη βορειοανατολική πλευρά, που αποτελεί και την κύρια είσοδο του κτιρίου με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την  καμάρα με το οικόσημο (σταυρός), και τη ξύλινη παραδοσιακή πόρτα. Η βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου περιλαμβάνει εξωτερική πέτρινη σκάλα, καμάρα, μπαλκόνι και ανεξάρτητη είσοδο τόσο στο πρώτο όροφο όσο και στο ισόγειο από την πλευρά της κουζίνας. Τέλος η νότια πλευρά διαθέτει  βραχόκηπο με υπέροχα αρωματικά βότανα και λουλούδια του νησιού μας.

Book Now

ελέγξτε διαθεσιμότητα